Новини
Уряд запровадив державне регулювання цін на низку продуктів харчування
В Україні з 12 січня з метою стабілізації цінової ситуації Кабмін запровадив державне регулювання на низку продуктів харчування:
- гречану крупу;
- цукор-пісок;
- пшеничне борошно вищого ґатунку;
- макаронні вироби українського виробництва (вермішель з борошна вищого ґатунку);
- пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці);
- соняшникову олію;
- курячі яйця категорії С1;
- птицю (курячу тушку);
- вершкове масло.
На період дії карантину гранична торгова націнка на ці продукти обмежена 10%.
До речі, Уряд з метою запобігання різкого збільшення цін у травні минулого року ухвалив Постанову №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають соціальну значущість» згідно з якою було запроваджено державне регулювання на такі товари:
- цукор;
- хліб житньо-пшеничний;
- борошно;
- молоко;
- яйця категорії С1;
- масло вершкове;
- гречку;
- макарони;
- воду мінеральну;
- тушку курячу.
31.12.2021 року до цього переліку додано батон та олію.
Для торговельних мереж усіх форм власності встановлено обов’язок з декларування наміру збільшити ціну понад 5%. Щоб не відбулося стрімкого підвищенню цін, повідомлення про намір збільшити ціну декларуються торговельним організаціями в Реєстрі роздрібних цін Держпродспоживслужби. Лише після цього її можна застосовувати, враховуючи відсоток ціни.
Зокрема, якщо збільшують ціну на більше 5%, то реалізовувати продукцію за такою ціною можна тільки через три дні, якщо на 10% - то через 14 днів і на більш 15% - через 30 днів.
Фахівці Держспоживслужби щоденно аналізують задекларовані ціни та здійснюють перевірки правильності їх застосування.
Споживачі можуть користуватися Реєстром роздрібних цін, що розміщений на сайті Держпродспоживслужби. 21.01.2022 | назад
|