Новини

Уряд запровадив державне регулювання цін на низку продуктів харчування

В Україні з 12 січня з метою стабілізації цінової ситуації Кабмін запровадив державне регулювання на низку продуктів харчування:

  • гречану крупу;
  • цукор-пісок;
  • пшеничне борошно вищого ґатунку;
  • макаронні вироби українського виробництва (вермішель з борошна вищого ґатунку);
  • пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці);
  • соняшникову олію;
  • курячі яйця категорії С1;
  • птицю (курячу тушку);
  • вершкове масло.

На період дії карантину гранична торгова націнка на ці продукти обмежена 10%.

До речі, Уряд з метою запобігання різкого збільшення цін у травні минулого року ухвалив Постанову №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають соціальну значущість» згідно з якою було запроваджено державне регулювання на такі товари:

  • цукор;
  • хліб житньо-пшеничний;
  • борошно;
  • молоко;
  • яйця категорії С1;
  • масло вершкове;
  • гречку;
  • макарони;
  • воду мінеральну;
  • тушку курячу.

31.12.2021 року до цього переліку додано батон та олію.

Для торговельних мереж усіх форм власності встановлено обов’язок з декларування наміру збільшити ціну понад 5%. Щоб не відбулося стрімкого підвищенню цін, повідомлення про намір збільшити ціну декларуються торговельним організаціями в Реєстрі роздрібних цін Держпродспоживслужби. Лише після цього її можна застосовувати, враховуючи відсоток ціни.

Зокрема, якщо збільшують ціну на більше 5%, то реалізовувати продукцію за такою ціною можна тільки через три дні, якщо на 10% - то через 14 днів і на більш 15% - через 30 днів.
Фахівці Держспоживслужби щоденно аналізують задекларовані ціни та здійснюють перевірки правильності їх застосування.

Споживачі можуть користуватися Реєстром роздрібних цін, що розміщений на сайті Держпродспоживслужби.

21.01.2022 | назад